web analytics

Regio-Maasduinen

Kasteellaan Well

Snel naar: HorecaOvernachtenWinkelen  –  Te doen

Well

Ingeklemd tussen de Maas en de Grotestraat ligt het eeuwenoude kerkhof met de kerkhofmuur, waarvan het benedenste muurwerk nog van de Vituskerk is, die hier tot eind 1944 stond en waarvan de fundamenten op het kerkhof nog zichtbaar zijn. Het kerkhof is net als het kasteel een rijksmonument, met een stenen grafkruis uit 1574 (De Slag op de Mookerheide!) als oudste van 22 eeuwenoude grafstenen. Net buiten de kerkhofmuur ligt de Vituskapel, die recentelijk mooi opgeknapt is. 100 Meter verderop is aan de Maas nog de oude veerstoep zichtbaar, waarvandaan een veerpont tot 1954 eeuwenlang mensen en voertuigen veilig naar de overkant bracht. 

Bij de Veerstoep

in een van de oudere panden, is het bekende sterren restaurant Brienen aan de Maas gevestigd. Een stukje verderop in een ander monumentaal pand B & B “La belle Meuse”. Ernaast, tegenover het historische kerkhof en de Vituskapel, heeft ijssalon Veronique haar deuren geopend. Ook de Hoenderstraat, met de statige pastorie uit eind 18e eeuw, de kerk uit 1958 en een paar mooie oude huizen, maakt deel uit van de oude dorpskern.

Veel mooie wandel- en fietsroutes doorkruisen het dorp, dat met de lange Koninginnebrug verbonden is met de dorpen aan de westkant van de Maas. De mooie Kasteellaan, met uiteraard het indrukwekkende en statige Kasteel Well, verbindt de kern met het deel van het dorp dat aan de Rijksweg N271 ligt en met het Nationaal Park De Maasduinen aan de overkant ervan. Bijna tegen de dorpskern aan ligt het fraaie natuurgebied De Band met een hoogwatergeul, als onderdeel van het Maaspark Well.

DORP VOL BLOEMEN

In het hart van het dorp Well bloeide een gemeenschap die niet alleen uit mensen bestond, maar ook uit bloemen die de straten en pleinen kleur gaven. Vanaf het prille voorjaar tot het late najaar was het dorp gehuld in een prachtig kleurenpalet, dankzij de inspanningen van een groep toegewijde vrijwilligers.

Het begon allemaal in het vroege voorjaar, wanneer de zon haar eerste warme stralen op de dorpsstraten wierp. De vrijwilligers kwamen samen om de bloembakken te vullen met een verscheidenheid aan kleurrijke bloemen, die vervolgens aan lantaarnpalen werden bevestigd en in vaste bloembakken werden geplant. Het was een ritueel dat jaarlijks terugkwam, een symbool van hoop en vernieuwing na de lange wintermaanden.

 

Bekijk hieronder hoe de vrijwilligers aan het werk zijn.

De waterwagen was een essentieel onderdeel van dit proces. Getrokken door vier prachtige oldtimer tractoren, trok het door de straten van Well, zorgvuldig de bloemen bewaterend zodat ze gedijden en bloeiden. De bestuurders van de tractoren waren ware meesters in hun vak, navigerend door de smalle straatjes en langs de bloemenperken met een ongeëvenaarde behendigheid.

Na een lange dag van hard werken werden de vrijwilligers vaak uitgenodigd door Truus of Jo, twee van de vriendelijkste zielen in het dorp, voor een welverdiende kop koffie of verfrissing. Terwijl ze samen rond de tafel zaten, werden ze vaak begroet door voorbijgangers die hun dankbaarheid uitten voor het prachtige werk dat ze hadden verricht. Zelfs toeristen stopten vaak om foto’s te maken van de bloemenzee die het dorp Well omhulde.

Maar zoals alle goede dingen, kwam ook aan dit kleurrijke seizoen een einde. Naarmate de zomer ten einde liep, begonnen de bloemen langzaam te verwelken en hun laatste bloemblaadjes te verliezen. De vrijwilligers verzamelden zich opnieuw, dit keer om alles op te ruimen en voor te bereiden op de komende winter. De bloembakken werden schoongespoten en opgeborgen, terwijl de vaste plantenbakken werden voorzien van winterharde bloemen, klaar om de kou te trotseren en het dorp te blijven verfraaien, zelfs in de koudste maanden.

Het dorp Well mocht dan wel bekend staan om zijn bloemenpracht, maar het ware schoonheid lag in de gemeenschapszin en de toewijding van de vrijwilligers die er samen voor zorgden dat deze bloemen konden bloeien en de harten van eenieder die erdoor liep, konden verwarmen.

Geschiedenis

ALGEMEEN

Well is een oud dorp, gelegen op een Maasduin. Het telt ongeveer 2.500 inwoners. In de Frankische tijd was er al bewoning. Graven uit de 6e of 7e eeuw, die in 1956 bij de bouw van de nieuwe Vituskerk aan de Hoenderstraat gevonden zijn, bewijzen dat. Het dorp wordt voor het eerst genoemd in 1251, maar had vermoedelijk al in 974 een kapel aan de Maas. Het eigen dorpsbestuur (de schepenbank) wordt in 1368 genoemd.

De naam betekent “aanlegplaats”. Over de hele lengte van het dorp legden vroeger de houtvlotten en schepen aan. Er was veel doorvoer naar Xanten (aan de Rijn) en andere plaatsen in het huidige Duitsland. Omdat de rivier hier van oost naar west stroomt, is het water rustiger, ideaal voor een oversteekplaats. Het kende al in de middeleeuwen een veerpont, die in bedrijf bleef tot in 1954 de eerste brug gebouwd werd.


Het is een dorp met deels voorname huizen, die in de Grotestraat aan elkaar gebouwd werden en zo het dorp een stads karakter verlenen. Veel huizen hebben een lange geschiedenis, waarnaar hun ANWB-bordjes verwijzen. Tijdens de 80-jarige oorlog heeft Well kortstondig aarden vestingwallen (schansen) gehad, de grootste bij de oude kerk aan de Maas. In die oorlog zijn de kerk en het dorp verwoest en zijn de meeste inwoners naar elders gevlucht. De wederopbouw vond rond 1600 plaats. In de Pruisische tijd (1704-1794) was er een tolkantoor gevestigd op Grotestraat 37.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden door Engels geschut vanaf de overkant van de Maas de kerk, de molen en veel huizen verwoest of zwaar beschadigd. De bewoners moesten enkele maanden in kelders leven en zijn daarna geëvacueerd naar de noordelijke provincies.

KASTEEL

Het goed onderhouden waterkasteel is oorspronkelijk van eind 14e/ begin 15e eeuw en heeft vanaf 1600 in verschillende bouwfases zijn huidige aanblik gekregen. Het is nu een academisch onderwijsinstituut Het kasteel vormde het middelpunt van een eigen Heerlijkheid met Bergen en Aijen en heeft als wapen een zilveren pijl op een blauw veld, dat ontleend is aan de eerst bekende Heer Van Straelen. De hertog van Alva heeft op 22 oktober 1572 in het kasteel overnacht om daarna met zijn leger naar het opstandige Zutphen en Naarden op te trekken, waar hij de bevolking uitroeide. Voorafgaand aan de verloren Slag op de Mookerheide in 1574, waarbij beiden sneuvelden, verbleven hier Frederik en Lodewijk van Nassau met hun leger. Ook de veldheer Frederik Hendrik van Oranje-Nassau overnachtte hier op 31 mei 1632 op weg naar het te veroveren Venlo.

De oudste vereniging is het Sint Antoniusgilde, opgericht in 1426. Het is uiteindelijk een schutterij geworden, waarbij de gildekoning zijn koningschap verkrijgt door het afschieten van de vogel. De uniformen zijn in de dorpskleuren blauw en wit.

Winkelen, Horeca, Overnachten, zou u als ondernemer ook een STER willen en zo meer informatie kunnen laten zien?
Ga dan naar de advertentiepagina.

Winkelen

Horeca

Overnachten

Te doen

Praktische info

Vertalen »