Het project is opgezet rond kunstenaar Shinkichi Tajiri. De gemeente Bergen heeft hem de opdracht gegeven een beeld te ontwerpen, genaamd ‘Wachter’. Het beeld is op zaterdag 30 juni 2001 onthuld langs de Rijksweg.
Het jaar 2000 is voor de gemeente Bergen een jubileumjaar. Vanwege het 200 jarig bestaan zijn er verschillende activiteiten georganiseerd. Dit jubileum is een mooie gelegenheid om aandacht te besteden aan beeldende kunst in onze gemeente.
Met de vaststelling van de kunstnota geeft de raad meer inhoud aan het kunstbeleid. De raad wil de inwoners meer betrekken bij de diverse vormen van kunst. Er is een speciale kunstcommissie in het leven geroepen om de gemeente te adviseren over kunstaankopen en over activiteiten gericht op kunst. In eerste instantie besteedt de kunstcommissie aandacht aan de beeldende kunst. In onze gemeente staan weinig beeldende kunstwerken in de buitenlucht. Daarom willen we de komende jaren in elk dorp een kunstwerk plaatsen. Het kunstwerk moet de plaatselijke gemeenschap aanspreken en bovendien voor de inwoners herkenbaar zijn.
Het gepresenteerde ontwerp voldoet in alle opzichten aan de aangegeven doelstellingen. We zijn er dan ook van overtuigd dat dit kunstwerk, samen met de kunstwerken die in de toekomst in de overige dorpen worden geplaatst, een verrijking van onze gemeente betekenen.
In dit boekje kunt u alles lezen over “Wachter” en de kunstenaar Shinkichi Tajiri. Hij heeft dit beeld speciaal voor onze gemeente ontworpen. In de toekomst verschijnt er over elk nieuw kunstwerk een uitgave. Over een aantal jaren heeft u zo een bundel over de kunst in onze gemeente.
Bergen krijgt iets nieuws. Een beeld waar niemand straks ongemerkt aan voorbij kan gaan. Een prachtig beeld dat op den duur onvermijdelijk gaat roesten. Dat kan niet anders. Het is van ijzer en het komt in de openlucht te staan. Op de kruising van de N 271 en de afslag naar het dorp. Een prominente plaats, dat is duidelijk. Een dergelijk beeld moet -het kan niet anders- de beste plek hebben. Want het is er een van onschatbare waarde. Iedereen die voortaan van noord naar zuid (en in omgekeerde richting) voorbij rijdt, zal er over spreken. En van Nijmegen tot Maastricht wordt dan gezegd: “In Bergen staat iets ongewoons. Je moet eens gaan kijken”.
Dat effect komt iedereen in de gemeente Bergen ten goede. Het is nu eenmaal positief als er iets opmerkelijks over je verteld wordt. Maar hebben de inwoners van de gemeente er verder ook nog wat aan? Daar is geen twijfel over mogelijk. Want de beeldhouwer heeft een beeld willen maken voor de hele gemeenschap. Hem stond de schepping van een ‘Wachter’ voor ogen. Het gaat hierbij om een heel oud begrip. In de vroege samenlevingen speelden wachters een rol van betekenis. Zij waakten, bij nacht en bij ontij. Zo behoedden zij de nederzetting voor gevaren. Maar tegelijkertijd toonden ze de kracht en dan ook de betekenis van diezelfde samenleving.
De maker van dit eigentijdse beeld is een oudere en wijze man. Vol eerbied wordt over hem gesproken in de internationale kunstwereld. Zijn werk vind je van Berlijn tot Los Angeles in grote en kleine musea terug. Maar ook bijvoorbeeld in de Haagse paleistuin van Koningin Beatrix. En niet te vergeten in het Limburgse Baarlo, de woonplaats van deze Shinkichi Tajiri.